Aquesta experiència és aquesta ensenyança.
Artur SHOGYO Duch.


El primer vers d’un poema xinès de la tradició Xan, zen, comença així: “Qui ensopega en el terra, també haurà de repenjar-se en el terra per aixecar-se” En ella mateixa aquesta frase ja és una ensenyança.

Cada dia se’ns presenten dificultats diverses, quan ens repengem en elles per aixecar-nos, no deixen de ser la base d’una nova experiència.

Taisen Deshimaru referint-se al tir amb arc, deia: “Tan sols el camí viscut en cada fletxa, les sensacions, les percepcions, les emocions, la vivència d’aquest instant en que tot l’univers apareix en l’interior d’aquí te aquesta experiència.”

Sense separació, unitat, l’arquer, l’arc, la fletxa, el blanc i el “jo”. D’aquesta manera l’arquer encerta en si mateix.

Aquest és el blanc, el blanc no està fora de nosaltres, encertem en el més profund de l’ésser, aquest ser que no es dona ni és home, ni és negre ni és blanc, no té dos cames ni quatre potes, ni vola ni s’arrossega, ni té arrels ni fulles. És la llum interior que omple la terra i l’univers, la flama que il·lumina el ser que està en cada un de nosaltres, sers sensibles, aquesta és la unitat còsmica, no en la forma sinó en el fons.

Aquest instant en què tot l’univers apareix en l’interior de qui té aquesta experiència”

El tir amb arc, ens dóna la possibilitat de portar aquesta experiència a la resta d’accions de la vida, però cal estar atents al que fem i al que succeeix a cada instant, en cada aquí i ara, en cada moviment, en cada respiració.

Cada sensació de l’encadenament de tot el procés del llançament de la fletxa.

Tot el que vivim amb atenció, ens dóna aquesta experiència en la qual després ens podem a repenjar.